Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice očistiti i isjeći na kolutove, krastavce sitno isjeckati, suhi vrat i bekon slaninu isjeći na štapiće, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Kolutove tikvica posoliti, uvaljati ih u brašno, potom umočiti u umućena jaja i na kraju ispržiti na vrelom ulju sa svih strana da porumene.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti krem sir, kajmak i kisele krastavce, začiniti po ukusu, te pripremljenim filom premazati list oblande.
4. Preko fila poređati pohovane tikvice, a po njima ravnomjerno rasporediti suhi vrat i slaninu.
5. Filovanu oblandu urolovati, premazati je majonezom i posuti kačkavaljem.
Izvor: Dobra hrana