
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti polovinu mlakog mlijeka, šećer, kašičicu brašna i svježi kvasac pa dobro izmiješati. Poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, omekšao margarin, nadošao kvasac i malo soli te ručno promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Feta sir izmrviti pa sjediniti sa pavlakom, bijelim lukom u prahu i začinima po ukusu.
2. Kobasice isjeći na manje komade.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm. Zatim okruglom modlom prečnika 10 cm izvaditi krugove od tijesta.
2. Svaki krug tijesta unakrsno zasjeći. Na sredinu kruga staviti kašičicu fila od sira i zabosti komad kobasice.
3. Zatim dvije paralelne stranice tijesta presaviti i spojiti na sredini. Na isti način prema uputstvu sa slike presaviti i dvije preostale stranice pa sljepiti na sredini kako bi se dobio izgled ruže.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane ružice sa kobasicama. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana