Salata sa tikvicama

by | 27 Oktobra, 2013

salata sa tikvicama

Potrebno:

  • 3 srednje tikvice
  • 5 dl pavlake
  • 4 češnja bijelog luka
  • 150 g mljevenih badema
  • 1 veza peršuna
  • 200 g brašna
  • mješavina začina
  • ulje
  • so

Priprema:

1. Tikvicama odrezati krajeve, a zatim ih pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove.
2. Listove tikvica posoliti, a potom ih uvaljati u brašno. Pržiti ih na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da bi upile suvišnu masnoću.
3. Očišćeni bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
4. U odgovarajućoj posudi sjediniti pavlaku, peršun, bijeli luk i začine po ukusu pa dobro izmješati.
5. U vatrostalnu činiju složiti red prženih tikvica te ih premazati sa malo fila od pavlake i posuti kašikom mljevenih badema.

Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti filom od pavlake i dekorisati po želji. Ostaviti do služenja u frižideru da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept