Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Potrebno:
Priprema:
1. Tikvicama odrezati krajeve, a zatim ih pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove.
2. Listove tikvica posoliti, a potom ih uvaljati u brašno. Pržiti ih na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da bi upile suvišnu masnoću.
3. Očišćeni bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
4. U odgovarajućoj posudi sjediniti pavlaku, peršun, bijeli luk i začine po ukusu pa dobro izmješati.
5. U vatrostalnu činiju složiti red prženih tikvica te ih premazati sa malo fila od pavlake i posuti kašikom mljevenih badema.
Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti filom od pavlake i dekorisati po želji. Ostaviti do služenja u frižideru da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept