Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
1 veći krastavac
suha ljuta paprika
3 čena bijelog luka
4 kašike sirćeta
2 kašike ulja
so, biber
prstohvat korijandera
(u zrnu)
list celera
kopar
Priprema:
1. Krastavac dobro oprati, posušiti, isjeći krajeve, a zatim ljuštilicom isjeći krastavac na tračice.
2. Posoliti i sačekati da krastavac pusti vodu, a zatim ocijediti od viška tečnosti. Za to vrijeme, zrno korijandera tostirati na ugrijanom tavi, pa čim zamiriše skloniti i ostaviti da se ohladi.
3. Bijeli luk ispasirati ili izgnječiti, a ljutu papričicu izmrviti ili isjeckati, prema ukusu.
4. U široj posudi pomiješati krastavac s belim lukom, paprikom, sjeckanom mirođijom, sirćetom i uljem.
5. Poslužiti odmah, dekorisano listom celera.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept