Gurmanska pogača

by | 14 Novembra, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
500 g brašna
250 g kajmaka
3 jajeta
180 g kiselog mlijeka
1 prašak za pecivo
1/4 kašičice soli
Premaz
1 jaje
50 g kiselog mlijeka

Priprema:
1. Kajmak, jaja i kiselo mlijeko promiješati i dobro sjediniti.
2. Brašno, so, prašak za pecivo pomiješati pa u to dodati pripremljenu smjesu i zamijesiti tijesto pogodno za rad.
3. Na papiru za pečenje rastanjiti tijesto na debljinu oko 1 cm i prenijeti u tepsiju.
4. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta. Zatim, preliti pitu smjesom od umućenog jajeta i kiselog mlijeka pa peći još desetak minuta tj. tijesto ne dobije rumenu boju i odvoji se od ivica tepsije.
5. Služiti dok je toplo.

IZVOR: POŠALJI RECEPT