Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke
Sredinom 19. stoljeća, poznati francuski kuhar Lucien Olivier osmislio je recept za rusku salatu, koja je ubrzo postala neizostavni dio prazničnih i svečanih trpeza. Iako je originalna receptura bila strogo čuvana tajna, priča kaže da ju je pomoćni kuhar otkrio, čime je ovo jelo postalo dostupno svima.
Danas postoji mnoštvo varijacija ove salate, s dodacima poput vrhnja, senfa, bibera, soka od limuna ili čak jabuka. Ipak, klasična verzija, bez tih dodataka, ostaje nezamjenjiva i najukusnija.
Sastojci:
8 većih krompira
8 mrkvi
8 jaja
1 tegla kiselih krastavaca (350–500 g)
1 tegla majoneze
500 g graška
500 g kuhanih pilećih prsa ili drugog mesa po izboru
Klasična ruska salata: Priprema
Kuhanje povrća
Operite krompir i mrkvu, a zatim ih stavite kuhati u veliki lonac s vodom i pola kašike soli. Kuhajte ih otprilike sat vremena, dok ne omekšaju. Nakon kuhanja, ocijedite povrće i ostavite da se ohladi.
Priprema graška i jaja Grašak kuhajte u kipućoj vodi 10 minuta, a jaja kuhajte 10 minuta od početka ključanja. Ostavite ih da se ohlade prije obrade.
Sjeckanje sastojaka
Ogulite krompir, mrkvu i jaja, a zatim ih narežite na sitne kockice jednake veličine. Isjeckajte kisele krastavce i meso, pa ih dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
Dodavanje majoneze
Umiješajte majonezu i dobro sjedinite sve sastojke tako da se ravnomjerno rasporede. Pazite da ni jedan sastojak ne dominira okusom.
Savjeti za savršenu salatu:
Pazite da svi sastojci budu približno iste veličine kako bi salata imala ujednačenu teksturu.
Za uštedu vremena i prostora, grašak možete dodati u vodu s krompirom i mrkvom pred kraj kuhanja.
Ako želite skratiti vrijeme pripreme, povrće možete prethodno narezati na kockice prije kuhanja, a krompir kuhati s ili bez kore, ovisno o preferencijama.
Kada sve sastojke povežete u harmoničnu cjelinu, vaša ruska salata bit će spremna za posluživanje i zasigurno će oduševiti sve goste!
ljepotaizdravlje.ba
Tatiana Volgutova, DronG, artisteer/iStock/Getty Images Plus