
Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
300 g cikle
400 g bijelog mesa (pileće, ćureće)
300 g kisele pavlake
1 limun (sok)
timijan
so, biber
list peršuna
Priprema:
1. Ciklu dobro oprati i skuhati. Kuhanu ciklu procijediti od viška vode i ostaviti da se prohladi. Oguliti je i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Piletinu oprati i skuhati u slanoj vodi. Procijediti i ostaviti da se ohladi.
3. U dubljoj posudi sjediniti kiselu pavlaku, limunov sok, timijan, so i biber.
4. Meso usitniti što bolje ili samljeti u blenderu pa dodati u pavlaku.
5. Na kraju, dodati sitno izrendanu ciklu, dodatno začinitii po ukusu i promiješati.
6. Sipati u posudu sa poklopcem, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.
7. Dekorisati peršunovim listom, pa oslužiti hladno, kao predjelo ili namaz.
IZVOR: POŠALJI RECEPT