Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
Sos
1 manji paradajz
½ žute paprike
½ manjeg krastavca
Kus-kus
50 g kus-kusa
70 ml vode
1 kašika sjemenki šipka
kocka feta sira
malo oraha
Piletina
1 manji pileći file
¼ kašičice mljevenog kima
¼ kašičice mljevenog korijandra
¼ kašičice dimljene paprike
sol i biber po ukusu
maslinovo ulje
Preliv
1 puna kašika humusa
1 kašika jogurta
1 kašika soka od limuna
Priprema:
Pomiješajte začine za meso pa file dobro uvaljajte u njih sa svih strana. Pržite u tavici na malo ulja, na srednje jakoj temperaturi pazeći da začini ne zagore. Izvadite na tanjir.
Paradajz, papriku i krastavac nasijecite na kockice pa pomiješajte, posolite po želji i dodajte malo maslinovog ulja.
Pomiješajte sastojke za dresing.
Vodu za kus-kus stavite da proključa pa prelijte preko kus-kusa i ostavite nekoliko minuta upije. Kus-kus promiješajte viljuškom kako biste razbili grudvice. Dodajte zrna šipka, malo soli, mrvljeni feta sir i nasjeckane orahe.
Meso narežite na šnite ili na veličinu zalogaja i sve pomiješajte.
Foto: Guliver/Getty Images