Panzanella – salata s hljebom i paradajzom

by | 16 Maja, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

1 “stari” hljeb (odstajao 2-3 dana)
20 g parmezana
20-ak cherry paradajza
½ paprike (različitih boja)
so, biber
prstohvat šećera
1 čen bijelog luka
vinsko sirće i maslinovo ulje (u jednakim srazmjerama)
malo svježeg bosiljka
malo svježe rukole

Priprema:

1. Hljeb isjeći na kockice jednake veličine i ispržiti na ugrijanom (neprijanjajućoj) tavi, uz dovoljno maslinovog ulja. Kada hljeb porumeni, dodati rendani parmezan i nastaviti prženje dok hljeb ne postane hrskav i dobije zlatnosmeđu boju. Hljeb preručiti u tanjir i ostaviti sa strane.
2. Paradajz i papriku isjeckati i začiniti solju, biberom, šećerom i rendanim bijelim lukom, pa promiješati.
3. Zatim, dodati vinsko sirće i ulje pa promiješati još jednom.
4. U salatu dodati potpuno ohlađen hljeb i sjediniti sa paradajzom i paprikom, tako da hljeb pomalo upije sokove koje je povrće ispustilo.
5. Dekorisati sjeckanim bisiljkom i rukolom, pa servirati.

Izvor: Pošalji recept