
Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
750 g očišćenog graška
700 g kuhane šunke
šaku nasjeckanog peršuna
2 mlada luka
matovilac, radič i jedna rendana mrkva
kruška
Preliv:
7 kašika maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike aceta balsamica
3 kašike senfa
Priprema:
Grašak skuhajte u slanoj vodi oko 5 minuta te ga isperite hladnom vodom. Sastojke za preliv stavite u zdjelicu i dobro izmiješajte.
Na dno zdjele stavite oprani matovilac i radič te naribajte mrkvu. Mladi luk narežite na kolutiće, a kuhanu šunku na trakice te sve stavite na salatu.
Na vrh dodajte kuhani grašak, nasjeckani peršun i krušku narezanu na trakice.
Preko svih sastojaka ravnomjerno prelijte dresing koji ste prethodno izmiješali u zdjelici.
Po želji začinite solju i biberom.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana