![Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1151789416-600x470.jpg)
Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
1 svježa crvena paprika roga
4 srednja crvena krompira
1 veći struk praziluka (prase)
3 jajeta
200 g majoneze
2 kašike pavlake
bibera
so
Priprema:
1. Krompir zajedno s ljuskom dobro oprati, a zatim ga kuvati dok ne omekša vodeći računa da se ne raspadne. Ocijediti ga od suvišne tečnosti, ostaviti ga da se ohladi, pa oguliti i isjeći na kockice.
2. Jaja obariti, a potom ih oljuštiti i isjeći na kockice.
3. Praziluk i papriku očistiti i isjeći na kockice.
4. U većoj činiji sjediniti isjeckane sastojke, te ih preliti mješavinom majoneze i pavlake. Dodati soli po ukusu i polako promiješati da se sastojci sjedine.
5. Salatu ostaviti u frižideru da se ohladi do služenja.
Izvor: Bakina kujna