Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
Priprema:
1. Rižu i kukuruz obariti u slanoj vodi, a potom ocijediti od suvišne tekućine.
2. Zelenu salatu izrezati na trake, crne masline na kolutove, cherry paradajz na polovice, a crni luk na kockice.
3. Češnjak sitno isjeckati te polovicu propržiti na malo maslinovog ulja. Zatim dodati odmrznute i ocijeđene morske plodove te i njih kratko propržiti. Zaliti bijelim vinom, dodati začine po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dok suvišna tekućina ne uvri. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smjesu dodati preostali češnjak, peršin, maslinovo ulje, rižu, kukuruz šećerac, zelenu salatu, masline, cherry paradajz i luk. Sipati balsamico ocat i sok od limuna, začiniti po ukusu i polako promiješati.
Izvor: Dobra hrana