Salata od morskih plodova

by | 9 Februara, 2013

Sastojci:

  • 400 g smrznutih morskih plodova
  • 100 g riže
  • 200 g kukuruzog šećerca
  • 10 cherry paradajza
  • 1 manji crni luk
  • 6 čenova češnjaka
  • 50 g crnih maslina
  • 1 kašika seckanog peršina
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 4 žlice balsamico octa
  • 1 limun, sol
  • 1 manja zelena salata
  • mješavina začina

Priprema:

1. Rižu i kukuruz obariti u slanoj vodi, a potom ocijediti od suvišne tekućine.
2. Zelenu salatu izrezati na trake, crne masline na kolutove, cherry paradajz na polovice, a crni luk na kockice.
3. Češnjak sitno isjeckati te polovicu propržiti na malo maslinovog ulja. Zatim dodati odmrznute i ocijeđene morske plodove te i njih kratko propržiti. Zaliti bijelim vinom, dodati začine po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dok suvišna tekućina ne uvri. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smjesu dodati preostali češnjak, peršin, maslinovo ulje, rižu, kukuruz šećerac, zelenu salatu, masline, cherry paradajz i luk. Sipati balsamico ocat i sok od limuna, začiniti po ukusu i polako promiješati.

Izvor: Dobra hrana