Veganska salata u tegli
Sastojci:kuhani grašak brokula i kariol naribana svježa mrkva matovilac Preliv bučino ulje bučine sjemenke kumin korijander sok od pol...
Sastojci:
pola šolje (od 2 dl) bijele riže
pola šolje smeđe riže
1 zelena salata
2 srednja krastavca
2 crvene paprike
1 ljuta paprika
100 g dimljenog sira
1 šaka indijskih oraha
100 g majoneze s jogurtom
maslinovo ulje
1 limun
so, biber
Priprema:
1. Skuhati rižu u posebnim šerpicama prema uputstvu sa pakovanja (smeđa riža se kuha duže).
2. Za to vrijeme odvojiti listove salate, dobro oprati pod mlazom hladne vode, pa isjeći na trake.
3. Krastavac ne ljuštiti nego ga dobro izribati i prjeseći napola. Izvaditi središnji dio sa sjemenkama i isjeći na debljinu od 5 mm.
4. Crvenu papriku oprati i očistiti od sjemenki, pa isjeći na trakice. Ljutu papriku veoma sitno isjeći.
5. Obje vrste riže dobro procijediti od suvišne tečnosti, a zatim staviti pod mlaz hladne vode.
6. Sipati u posudu i dodati isječeno povrće.
7. Zatim dodati dimljeni sir isječen na kocke, te posoliti i pobiberiti po ukusu.
8. Preliti maslinovim uljem i nacijediti sok limuna.
9. Dobro promiješati kako bi se sastojci sjedinili, a zatim servirati u tanjire.
10. Odozgo posuti indijskim orasima, te išarati majonezom s jogurtom.
Izvor: Pošalji recept