Salata s lignjama

by | 17 Januara, 2014

salata1

Sastojci:

  • 400 g očišćenih lignji
  • 400 g krompira
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 veza blitve
  • 100 g zelenih maslina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 g majoneza
  • 150 g pavlake
  • mješavina začina
  • 1 limun
  • 2 jajeta

Priprema:

1. Lignje isjeći na kolutove a krake ostaviti u komadu. Zatim ih propržiti na maslinovom ulju da porumene.
2. Krompir obariti zajedno s ljuskom pa ga ostaviti da se ohladi, oguliti i isjeći na kocke.
3. Blitvu očistiti i preliti ključalom vodom a zatim je ocijediti od suvišne tečnosti i isjeći na trake.
4. Jaja obariti i izrendati na krupno rende.
5. Crveni luk isjeći na rebarca, a masline na kockice.
6. U odgovarajućoj posudi sjediniti lignje, krompir, masline, crveni luk, jaja i blitvu.
7. Posebno umutiti majonez, pavlaku, sok od limuna i začine po ukusu. Preliti preko sjeckanih sastojaka i polako promiješati varjačom. Gotovu salatu ostaviti u frižideru da se ohladi prije služenja.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept