Salata s pečenim povrćem

by | 22 Novembra, 2013

salata1

Sastojci:

  • 500 g paradajza
  • 4 veće crvene paprike roge
  • 4 veće zelene paprike roge
  • 2 glavice crnog luka
  • 8 čenova bijelog luka
  • 5 mladih mrkvi
  • 40 g sušenog paradajza
  • 1 veza mladog luka
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1 dl maslinovog ulja
  • bosiljak, origano
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Paradajz unakrsno zarezati pri vrhu, a potom ga preliti ključalom vodom. Nakon 3 min. procijediti ga i preliti hladnom vodom pa opet ocijediti od suvišne tečnosti. Na kraju paradajz oguliti a sredinu izdubiti.
2. Crvenu i zelenu papriku očistiti od sjemena i peteljki. Mrkvu oguliti, a crni i bijeli luk ostaviti u ljusci. Mladi luk isjeći na kolutove, a sušeni paradajz na kockice.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega poslagati crvenu i zelenu papriku, mrkvu, crni i bijeli luk. Preliti maslinovim uljem i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C 20 min. Potom dodati pripremljeno meso paradajza i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta (povrće koje tokom pečenja ranije omekša izvaditi iz rerne i ostaviti na toplom).
4. Pečene paprike oguliti i isjeći na štapiće, mrkvu i paradajz takođe isjeći na štapiće. Crni i bijeli luk istisnuti iz ljuske i isjeći na manje komade.
5. U većoj posudi sjediniti pečenu papriku, mrkvu, paradajz, mladi luk, sušeni paradajz, crni i bijeli luk. Dodati balzamiko sirće, origano bosiljak i začine po ukusu. Po potrebi doliti malo maslinovog ulja, začiniti po ukusu i polako promiješati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept