Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Sastojci:
Priprema:
1. Paradajz unakrsno zarezati pri vrhu, a potom ga preliti ključalom vodom. Nakon 3 min. procijediti ga i preliti hladnom vodom pa opet ocijediti od suvišne tečnosti. Na kraju paradajz oguliti a sredinu izdubiti.
2. Crvenu i zelenu papriku očistiti od sjemena i peteljki. Mrkvu oguliti, a crni i bijeli luk ostaviti u ljusci. Mladi luk isjeći na kolutove, a sušeni paradajz na kockice.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega poslagati crvenu i zelenu papriku, mrkvu, crni i bijeli luk. Preliti maslinovim uljem i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C 20 min. Potom dodati pripremljeno meso paradajza i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta (povrće koje tokom pečenja ranije omekša izvaditi iz rerne i ostaviti na toplom).
4. Pečene paprike oguliti i isjeći na štapiće, mrkvu i paradajz takođe isjeći na štapiće. Crni i bijeli luk istisnuti iz ljuske i isjeći na manje komade.
5. U većoj posudi sjediniti pečenu papriku, mrkvu, paradajz, mladi luk, sušeni paradajz, crni i bijeli luk. Dodati balzamiko sirće, origano bosiljak i začine po ukusu. Po potrebi doliti malo maslinovog ulja, začiniti po ukusu i polako promiješati.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept