![Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1151789416-600x470.jpg)
Klasična ruska salata: Neizostavni praznični klasik
Klasična ruska salata po originalnoj recepturi ruskog kuhara Oliviera donosi savršeno balansiranu teksturu i okus za svečane i praznične trenutke ...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
500 g bijelog mesa
150 g oraha
4 kisela krastavca
3 kuhana jajeta
200 ml majoneze
360 ml kisele pavlake
1 limun (sok)
biber, so
100 g kačkavalja
Priprema:
1. Skuhati bijelo meso, ocijediti od viška tečnosti i ostaviti da se prohladi, pa isjeckati na sitnije komade.
2. Orahe tostirati i ostaviti da se ohlade pa krupnije samljeti.
3. Krastavce isjeći na kockice i ostaviti da se ocijede.
4. Kuhana jaja i izrendati na krupni ribež.
5. U široj posudi pomiješati meso, 100 g oraha, krastavce i kuhana jaja.
6. Majonezu dobro sjediniti sa pavlakom, dodati limunov sok, začiniti, promiješati i preliti pripremljene sastojke.
7. Masu dobro promiješati i ostaviti salatu u frižider da se dobro ohladi prije serviranja.
8. Dekorisati ribanim kačkavaljem i posuti ostatkom sjeckanih orasa.
IZVOR: POŠALJI RECEPT