
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, svjež kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglu za miješenje sipati polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, preostalo mlijeko, malo soli po ukusu, puter, jaje i parmezan te dobro izmiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Veću okruglu tepsiju nauljiti pa u nju nauljenim rukama preručiti tijesto i istanjiti ga po dnu.
4. Tijesto premazati pavlakom i posuti bosiljkom. Potom rasporediti kolutove kulena, posuti rendanom mocarelom i sjeckanom crvenom paprikom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept