Šarena pita

by | 20 Novembra, 2013

sarena-pita

Sastojci:

Za tijesto:

  • 400 g mekog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • 20 g parmezana
  • 70 g putera, so
  • 1 kašičica šećera

Za fil:

  • 1 dl pavlake
  • 250 g mocarele
  • 150 g kulena
  • 2 manje crvene paprike
  • bosiljak

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, svjež kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglu za miješenje sipati polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, preostalo mlijeko, malo soli po ukusu, puter, jaje i parmezan te dobro izmiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Veću okruglu tepsiju nauljiti pa u nju nauljenim rukama preručiti tijesto i istanjiti ga po dnu.
4. Tijesto premazati pavlakom i posuti bosiljkom. Potom rasporediti kolutove kulena, posuti rendanom mocarelom i sjeckanom crvenom paprikom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept