Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
5 jaja
360 g kisele pavlake
120 ml ulja
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
200 g kuhane šunke
250 g tvrdog sira
1 crvena paprika
200 g svježeg brokule
so, biber
Priprema:
1. Pjenasto umutiti jaja pa podati pavlaku i ulje i ponovo umutiti.
2. U umućenu smjesu postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo uz neprekidno miješanje da se stvori homogena smjesa bez grudvica.
3. Dodati sjeckanu šunku, rendani sir, papriku isječenu na trakice i male cvjetove brokolija pa sve dobro promiješati kako bi povrće bilo potpuno obloženo tijestom.
4. Pripremljenu smjesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta tj. dok ne porumeni i ivice počnu da se odvajaju od pleha.
6. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi. Zatim, izvaditi iz pleha i ostaviti na rešetkastoj podlozi da se potpuno ohladi.
IZVOR: POŠALJI RECEPT