Šareni rezanci u umaku od sira

by | 26 Augusta, 2013

Sareni Rezanci

Sastojci:

  • 500g mekog brašna tip-400
  • 1,5 dl vode
  • 100 g maslaca
  • 200 g sira
  • 200 g Gorgonzola sira
  • 1 dl biljne pavlake
  • 1 dl pavlake
  • 300 g špinata
  • crvene prehrambene boje
  • 1 kašičica ulja
  • so


Priprema:

1. U zdjelu pomiješajte jaja, vode i soli, pa postepeno dodajte brašno, sve vrijeme mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju.
2. Umešeno tijesto podijeliti na tri dijela, oblikovati ga i ostaviti da odstoji 20 minuta.
3. Skuhajte špinat, procijedite i sitno isjeckajte. Sjedinite ga s jednom jufkom i dobro umijesite, kako bi dobili zeleno tijesto. U drugu jufku dodajte malo boje za hranu da biste dobili crveno tijesto, a u zadnju ne dodajte ništa.
4. Svaku jufku rolajte oklagijom do debljine od 0,5 cm, pa tijesto isecite na rezance.
5. U dublju šerpu sipajte vode, dodajte malo ulja i ostavite da provri. Kada voda prključa, spuštati rezance i kuhati ih dok ne omekšaju.
6. Posebno na pari otopite maslac i gorgonzolu, te dodajte biljnu i kiselu pavlaku pa kuhajte dok ne proključa. Zatim smaknite sa ringle, dodajte ribani kačkavalj, promiješajte i začinite po ukusu.
7. Kuhane rezance procijedite i prelijte ih umakom od sira.

Izvor: Dobra hrana