Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U zdjelu pomiješajte jaja, vode i soli, pa postepeno dodajte brašno, sve vrijeme mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju.
2. Umešeno tijesto podijeliti na tri dijela, oblikovati ga i ostaviti da odstoji 20 minuta.
3. Skuhajte špinat, procijedite i sitno isjeckajte. Sjedinite ga s jednom jufkom i dobro umijesite, kako bi dobili zeleno tijesto. U drugu jufku dodajte malo boje za hranu da biste dobili crveno tijesto, a u zadnju ne dodajte ništa.
4. Svaku jufku rolajte oklagijom do debljine od 0,5 cm, pa tijesto isecite na rezance.
5. U dublju šerpu sipajte vode, dodajte malo ulja i ostavite da provri. Kada voda prključa, spuštati rezance i kuhati ih dok ne omekšaju.
6. Posebno na pari otopite maslac i gorgonzolu, te dodajte biljnu i kiselu pavlaku pa kuhajte dok ne proključa. Zatim smaknite sa ringle, dodajte ribani kačkavalj, promiješajte i začinite po ukusu.
7. Kuhane rezance procijedite i prelijte ih umakom od sira.
Izvor: Dobra hrana