Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Krompir dobro oprati, a potom zajedno s ljuskom skuhati u slanoj vodi.
2. Skuhani krompir procijediti od viška tekućine i ostaviti da se ohladi. Zatim odrezati gornji dio krompira i pomoću žličice izdubiti unutrašnjost. Izdubljenu sredinu narezati na kockice.
3. Poriluk narezati na kockice, 4 lista pršuta izdvojiti i ostaviti sa strane, a preostali pršut narezati na kockice.
4. Na malo maslinovog ulja popržiti poriluk. Potom dodati sjeckani krumpir i pršut, goveđu juhu, peršin i začine po ukusu pa promiješati.
5. Pripremljenim nadjevom napuniti krumpire, dekorirati listovima pršuta i posipati naribanim sirom. Poslagati ih u nauljenu vatrostalnu posudu i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC 20 minuta.
Izvor: Dobra hrana