Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
3 jajeta
3 dl vode
2 dl mlijeka
15 punih kašika brašna
1 veza vlasca
1 kašičica šećera
prstohvat soli
300 g listova praške šunke
300 g Classic majoneza
300 g gauda sira u listovima
1 glavica zelene salate
ulje
Priprema:
1. U dubljoj posudi pjenasto umutiti 3 jajeta sa šećerom i prstohvatom soli.
2. Dodati vodu i mlijeko, pa postepeno dodajući brašno umutiti smjesu za palačinke. U smjesu dodati sitno sjeckani vlasac.
3. U tavu sipati vrlo malo ulja, razliti kutlaču smjese za palačinke i peći dok ne porumeni, a potom okrenuti drugu stranu. Na isti način od preostalog materijala ispeći još palačinki.
4. Pečene, prohlađene palačinke premazati majonezom, nanijeti list zelene salate, praške šunke i sira. Urolati i presjeći napola.
Izvor: Bakina kujna