Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
½ pilećeg bijelog mesa
300 g stišnjene šunke
300 g tvrdog sira
200 g mariniranih šampinjona
5 jaja
180 g kisele pavlake
1 kašika ulja
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
mješavina začina
so, biber
Priprema:
1. Pileće bijelo meso skuhati u posoljenoj vodi, pa ocijediti i ostaviti da se prohladi. Zatim, meso isjeći na trakice. Šunku isjeći na rezance, tvrdi sir izrendati na krupno rende, a šampinjone isjeći na listiće.
2. Vatrostalnu posudu premazati uljem i posuti brašnom.
3. Na dno posude poredati piletinu, potom sloj šampinjona, složiti isjeckanu šunku i sve posuti rendanim sirom.
4. Jaja umutiti sa pavlakom, dodati brašno, prašak za pecivo i začiniti prema ukusu pa sve dobro promiješati. Dobijenu smjesu ravnomjerno preliti preko složenih sastojaka. Peći u ugrijanoj rerni na 220ºC dok ne porumeni sa svih strana. Pečene slane bajadere izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade. Prije serviranja, pripremljeno jelo isjeći na štanglice baš kao i klasičnu, slatku, bajaderu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT