
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
za 5 osoba
POTREBNO JE:
PRIPREMA:
1. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mljevenu junetinu te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati šampinjone i dinstati dok pečurke ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati mljevenu papriku, peršun i začine po ukusu.
4. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
5. Posebno umutiti žumanjke, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Dodati fil od mesa, snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
6. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim u nju sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana