Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj šerpi otopiti 150 g putera, zatim dodati brašno, propržiti 1-2 minuta pa sipati mlijeko i kuvati miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Pripremljen bešamel sos začiniti karijem i začinom C po ukusu, te ostaviti da se ohladi.
2. Na ostatku putera ispržiti mljevenu piletinu, pa i nju ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen bešamel sos dodati prženu piletinu, kikiriki i marinirane šampinjone isječene na listove.
4. Pripremljenim filom premazivati palačinke, te ih slagati jednu na drugu dok se ne utroši sav potreban materijal.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti majonez i švapski sir, pa dobijenom mješavinom premazati tortu od palačinki.
6. Šargarepe obariti u slanoj vodi, od njih oblikovati latice, te praviti cvjetove po torti, a u sredinu cvjetova stavljati po zrno graška.
Izvor: Dobra hrana