Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Izvadite tijesto iz zamrzivača 5-1O minuta prije obrade. Isjecite ga na kvadrate veličine 15×15 cm. Stavite tri kvadrata jedan na drugi, pospite brašnom i malo razvucite.
2. Svaki komad slijepljenog i razvučenog tijesta premažite razmućenim žumanjcima. Pospite jedan od dva komada rendanim sirom (dobra je bilo koja vrsta tvrdog sira) i poklopite drugim komadom. Dobro pritisnite. Tako spojene komade tijesta s punjenjem stavite na pet minuta u zamrzivač da se stegnu.
3. Izvadite slijepljene komade tijesta iz zamrzivača i s gornje strane premažite žumanjcetom. Po dužini jednu polovlnu pospite kimom, drugu susumom iIi čime već želite. Isjecite ih nožem na trake po dužini. Lagano uvijte svaku traku i stavite na papir za pečenje.
4. Slance pecite u već ugrijanoj rerni na 180 stepeni pola sata.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen