Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g brašna
½ kašičice soli
200 g otopljenog margarina
100 ml ulja
200 ml bijelog vina
soli po ukusu
1 kesica praška za pecivo
50 g suncokreta
50 g susama
Priprema:
1. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, so, sjemenke bundeve i susam.
2. Postepeno dodavati ulje, otopljeni margarin i bijelo vino, pa sve sjediniti i zamijesiti glatko tijesto.
3. Uviti u najlon foliju pa ostaviti u frižider na nekoliko sati.
4. Tijesto podijeliti na dva dijela pa formirati u oblik valjka.
5. Isjeći na manje komade, debljine oko 2-3 cm i dlanovima formirati kuglice.
6. Kuglice poredati u aparat za galete i peći nekoliko minuta.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept