Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Mljeveno meso pomiješati sa 1 jajetom i začiniti po ukusu, te oblikovati kuglice prečnika 2,5 cm. Kuglice ispržiti na malo vrelog ulja kako bi porumenele a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. Krompir oguliti, isjeći na kocke i obariti u vodi. Zatim ga ispasirati i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen pire dodati jaja i so, pa postepeno dodavati brašno i ručno mijesiti sve vrijeme dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
4. Od pripremljenog tijesta oblikovati knedle prečnika 5 cm. U svaku knedlu staviti po jednu mesnu kuglu i zataškati je tijestom.
5. Pripremljene knedle kuhati u ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuhati ih još 5 minuta.
6. Gotove knedle ostaviti da se ohlade, zatim ih uvaljati u pavlaku a potom u rendani kačkavalj.
Izvor: Dobra hrana