Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Podloga
100 g slanog keksa
65 g putera
1 kašičica meda
Krem
250 g krem sira
so, biber
limun
3 breskve
Pripema:
Podloga
Slani keks (krekeri, keks od punog zrna žitarica, ovsene/ražane pahuljice itd.) samljeti. Puter razgrejati i voditi računa da ne zagori. Sjediniti mljeveni keks, med i puter toliko da se dobije smesa pogodna za rad i oblikovanje.
Krem
Krem sir razmutiti da bude pogodan za rad i začiniti prema ukusu dodajući so, biber i limunov sok, pa ostaviti u frižider na 15-ak minuta da se dobro ohladi. Breskve oguliti i izrezati na sitne kockice, preliti limunovim sokom i ostaviti sa strane. Neposredno prije ukrašavanja voće je potrebno ocijediti od viška tečnosti.
Finalni postupak
Smesu od keksa ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa za mini-pljeskavice ili dlanovima formirati podlogu. Smjesu naneti u kalup toliko da visina podloge bude 1 cm. Kremu sipati u dresir kesu sa okruglim nastavkom ili kesu za zamrzivač (odsjeći joj vrh kada bude bila napunjena). Na podlogu nanijeti deblji sloj krema, polako ukloniti kalup i kašičicom izravnati gdje je potrebno, a zatim nanijeti sloj voća i dekorisati po želji.
Poslužiti odmah.
Savet plus: Umesto breskvi može se koristiti drugo voće, prema ukusu. Podloge i krem mogu se formirati dan ranije pa čuvati u frižideru do momenta pripreme.
Izvor: Pošalji recept