Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac, šećer i mlako mlijeko, pa ostaviti da odstoji dok kvasac ne nadođe.
2. U većoj posudi pomiješati jogurt i ulje, dodati kvasac, posoliti po ukusu te polako dodavati brašno mijeseći sve vrijeme. Kada tijesto počne da se odvaja od ruku, izvaditi ga iz posude, te oblikovati 9 malih jufki, prekriti ih krpom i ostaviti da odstoje.
3. Svaku jufku oklagijom razvući u krug prečnika 30 cm, sve premazati margarinom, sem posljednje, pa naslagati jednu na drugu i ostaviti da odstoje oko 20 minuta.
4. Odstojalo tijesto oklagijom razvući što tanje, u krug prečnika 70 cm, te isjeći na 4 dijela u obliku krsta, a svaku četvrtinu podijeliti na 8 dijelova.
5. Prašku šunku isjeći na kockice, pa sjediniti sa švapskim sirom. Po kašičiču pripremljene mase staviti na svaki trougao od tijesta i zaviti.
6. Oblikovane kroasane poslagati u nauljen, brašnom posut pleh, pa premazati žumanjcima i posuti susamom.
7. Pripremljene kroasane ostaviti da odstoje 60 minuta, a zatim ih staviti da se peku u zagrijanu rernu na 170 °C dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana