Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Krompir zajedno s ljuskom obariti i ostaviti da se ohladi.
2. Kisele krastavce i zelene masline isjeći na kockice.
3. Mrkvu očistiti i obariti u slanoj vodi a zatim je isjeći na kockice.
4. Kukuruz šećerac takođe obariti u slanoj vodi i ocijediti od suvišne tečnosti.
5. Jaja obariti pa ih oguliti i izrendati na krupno rende.
6. Posebno umutiti krem sir i majonez.
7. U odgovarajuću posudu rasporediti 1/2 rendanog krompira i premazati ga 1/2 smjese od majoneza. Zatim nanijeti 1/2 kukuruza šećerca i premazati smjesom od majoneza, potom 1/2 mrkve pa nanijeti smjesu od majoneza i na kraju 1/2 kiselih krastavaca i maslina te završiti smjesom od majoneza. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom. Salatu po želji možete pripremiti u više manjih ili u jednoj većoj staklenoj posudi.
Izvor: Dobra hrana