Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, kašikicu brašna i izmrvljeni kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje i malo soli po ukusu pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od posude. Umiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno umutiti omekšao margarin, sitni sir i jedno jaje.
4. Nadošlo tijesto podijeliti na manje jufke. Svaku jufku malo istanjiti oklagijom, premazati filom od sira i margarina te naslagati jednu na drugu. Posljednju jufku ne premazivati. Filovano tijesto ostaviti da miruje 20 minuta.
5. Kada se tijesto odmori, istanjiti ga pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim isjeći na kocke željene veličine.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana