Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Plavi patlidžan zajedno sa korom isjeći na kolutove te posoliti i ostaviti da pusti sok. Potom kolutove kratko propržiti na vrelom ulju da porumene i ocijediti od suvišne mesnoće. Na kraju ih poprskati balzamiko sirćetom.
2. Crvenu i žutu papriku očistiti od peteljki i sjemena pa isjeći na krupnije kocke. Zatim ih propržiti na vrelom ulju da omekšaju.
3. Posebno sjediniti švapski sir, parmezan, peršun i začine po ukusu. Od dobijene smjese oblikovati kuglice veličine oraha.
4. Složenac oblikovati na sljedeći način: kolut patlidžana, list suhog vrata, patlidžan, kocka pečene paprike, istanjena kuglica smjese od sira, patlidžan, paprika i patlidžan. Odozgo po sredini probosti čačkalicu pa na nju nabosti kuglicu mocarele i šeri paradajza. Zapeći kratko u zagrejanoj rerni da se mocarela otopi. Na isti način iskoristiti preostali materijal.
Izvor: Dobra hrana