Složenac s patlidžanom

by | 11 Juna, 2013

Sastojci:

  • 2 srednja plava patlidžana
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 200 g švapskog sira
  • 40 g parmezana
  • 100 g bebi mocarele
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 120 g suhog vrata
  • 50 g šeri paradajza
  • balzamiko sirće
  • mješavina začina, ulje

Priprema:

1. Plavi patlidžan zajedno sa korom isjeći na kolutove te posoliti i ostaviti da pusti sok. Potom kolutove kratko propržiti na vrelom ulju da porumene i ocijediti od suvišne mesnoće. Na kraju ih poprskati balzamiko sirćetom.
2. Crvenu i žutu papriku očistiti od peteljki i sjemena pa isjeći na krupnije kocke. Zatim ih propržiti na vrelom ulju da omekšaju.
3. Posebno sjediniti švapski sir, parmezan, peršun i začine po ukusu. Od dobijene smjese oblikovati kuglice veličine oraha.
4. Složenac oblikovati na sljedeći način: kolut patlidžana, list suhog vrata, patlidžan, kocka pečene paprike, istanjena kuglica smjese od sira, patlidžan, paprika i patlidžan. Odozgo po sredini probosti čačkalicu pa na nju nabosti kuglicu mocarele i šeri paradajza. Zapeći kratko u zagrejanoj rerni da se mocarela otopi. Na isti način iskoristiti preostali materijal.

Izvor: Dobra hrana