![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Svinjski file očistiti od žilica i isjeći na štapiće.
2. Šampinjone isjeći na listove, crvenu papriku na štapiće, a crni luk na rebarca. Paradajz isjeći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi uz dolijevanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati papriku pa i nju kratko prodinstati.
5. Zatim dodati paradajz, šampinjone i začine po ukusu te dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
6. U gotovo jelo dodati senf i promiješati.
7. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mlijeko.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti smjesu od mesa. Posuti kačkavaljem i preliti mješavinom pavlake, jaja i mleka. Peći u zagrijano rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana