Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Tijesto
500 g brašna
25 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja
2,5 dl mlake vode
Nadjev
150 g kulena
200 g kačkavalja
200 g pilećih prsa (salame)
150 g mesnate slanine
80 g kečapa
1 jaje
susam
Priprema:
1. Izmrviti kvasac u malo tople vode. Dodati kašičicu šećera i brašna, te ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu staviti polovinu brašna i so. Zatim, sipati nadošao kvasac, ulje i vodu pa sve dobro promiješati. Postepeno dodavati po malo brašna i rukom mijesiti dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti da odmori 30 minuta.
3. Nakon toga, istanjiti tijesto oklagijom u pravougaonik pa premazati kečapom, ali ne do kraja (ivice neka ostanu slobodne).
4. Preko kečapa rasporediti kolutove kulena, zatim listove kačkavalja, pileća prsa i slaninu.
5. Ivice tijesta preklopiti prema unutra da nadjev ne iscuri, pa sve zamotati u rolat.
6. Prebaciti u pleh obložen pek-papirom. Rolat zarezati (pogledajte fotografiju), premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
7. Peći u rerni zagrjanoj na 200°C 40 minuta.
Tekst i foto: posaljirecept.com