Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U vanglici za miješenje sjediniti polovinu brašna, švapski sir, otopljeni puter, žumanjke, izmrvljeni svjež kvasac, kašiku šećera u prahu, prstohvat soli i mlako mlijeko. Ručno izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto prekriti suhom krpom i ostaviti da nadođe.
2. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 7 mm, a zatim okruglim zupčastim nožem isjeći trake dužine 12 a širine 1 cm.
3. Uzimati po dvije trake tijesta, spojiti ih na vrhu i ispreplitati, a potom na kraju slijepiti.
4. U dubljem tiganju zagrijati dosta ulja pa u njega spuštati po dvije spirale i pržiti ih kratko s obje strane dok ne porumene. Pržene spirale posuti preostalim šećerom u prahu.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept