Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
za tijesto
– 200 g brašna
– 100 g margarina
– 100 g švapskog sira
– 1 jaje
– 1 kašika susama
– so
za fil
– 300 g brokule
– 1 jaje
– 150 g feta sira
– so, biber
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, margarin i švapski sir. Soli po ukusu i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
2. Pripremljeno tijesto ostaviti u frižider da odstoji 60 min.
Fil:
1. Brokulu obariti u slanoj vodi, potom je procijediti i izgnječiti viljuškom.
2. Feta sir takođe izgnječiti viljuškom, te sjediniti sa brokulom i jajetom. Začiniti po ukusu i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Pripremljeno tijesto razvući u dva pravougaonika širine 15 cm i debljine 0,5 cm.
2. Premazati pripremljenim filom i urolovati.
3. Premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, položiti u nju pripremljene rolate i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
IZVOR: POŠALJI RECEPT