Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za testo:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, kašikicu brašna i svježi kvasac. Ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miiješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, margarin i malo soli po ukusu. Dobro izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno, miješati dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Špinat kratko blanširati u slanoj vodi pa ga procijediti i isjeckati.
2. Sjediniti špinat, izmrvljeni mladi sir, pavlaku i soli po ukusu te dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm.
2. Premazati ga filom od špinata a po sredini poslagati obarena jaja.
3. Pravougaonik od tijesta poravnati, a od viška tijesta oblikovati trake te ih uplesti preko jaja. Potom krajeve pravougaonika pažljivo urolovati ka sredini prema uputstvu sa slike.
4. Dobijenu veknu prebaciti u odgovarajuću tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje. Premazati je umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana