Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Brokoli iskidati na cvjetove i obariti ga u slanoj vodi. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa umutiti u čvrst snijeg.
2. U šerpi otopiti puter, a potom dodati brašno i kratko propržiti. Dodati mlijeko i kuhati uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne.
3. U zgusnutu masu dodati kačkavalj i parmezan, začiniti po ukusu, promiješati i ostaviti da se ohladi.
4. Posebno umutiti žumanjke, dodati ohlađen sos, obarene cvjetove brokolija i snijeg od bjelanaca, pa polako promiješati.
5. Posude za sufle premazati uljem, sipati pripremljenu masu i peći u rerni dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana