![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 konzerva bijelog graha
1 konzerva paradajz pelata
1/3 šolje makarona (grkljančića)
1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 mrkva, nacjekana na kolutove
1 tikvica, narezana na krupne komade
1 čen bijelog luka, sitno nasjeckan
1 kašika sušene majčine dušice
1 šolja svježeg špinata
1 l povrtnog bujona
svjež, narendan parmezan
Priprema:
1. U veliku šerpu sipajte maslinovo ulje, stavite na šporet da se grije pa dodajte crveni luk, bijeli luk i majčinu dušicu.
2. Pustite da se dinsta 3-4 minuta dok luk ne postane providan. Dodajte sve ostale sastojke osim makarona i ostavite da supa provri. Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da lagano krčka 10 minuta.
3. Nakon toga dodajte makarone, ponovno pustite da proključa, smanjite i pustite da sve lagano krčka još 10 minuta. Pri posluživanju, toplu supu pospite naribanim parmezanom.
Izvor: lifepressmagazin