Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
2 kg luka
50 g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
pola kašičice smeđeg šećera
1 litra bujona/temeljca
2 dcl bijelog vina
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kruh
sir po želji
Priprema:
U lonac stavite maslac, maslinovo ulje i pola kašičice šećera, držite na vatri dok se ne otopi.
Dodajte nasječeni luk i dinstajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok luk ne postane zlatno žut. Dodajte bujon/temeljac i vino te sve još kuhajte sat vremena na laganoj vatri.
Kriške kruha zapecite u rerni.
Kada je supa gotova, prespite je u vatrostalne posudice, stavite na nju prepečeni kruh, na kruh sir i pecite u rerni dok se sir ne otopi.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images