
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci (4 porcije):
200 g kuhanog krompira
1 crveni luk
1 čen bijelog luka
2 kašike biljnog ulja
200 g leće
0,5 kašičice čilija u prahu
1 kašičica curryja u prahu
125 g filetirane pastrmke
250 ml pasiranog paradajza
2 kašike bijelog vinskog sirćeta
šećer
so
svježe mljeveni crni biber
peršn za ukras
Priprema:
Krompir ogulite, operite i nasijecite na kockice. Luk i bijeli luk ogulite, pa luk sitno nasjeckajte, a bijeli luk zdrobite. Zagrijte ulje u tavi te kratko dinstajte luk i bijeli luk. Dodajte leću, čili u prahu i curry, još kratko dinstajte, pa zalijte litrom vode. Dodajte kockice krompira, poklopite i lagano kuhajte 15 do 20 minuta.
Pastrmku filetirajte, pa dobijene filete narežite na komade. U supu dodajte paradajz i sirće, kratko zagrijavajte, a zatim začinite šećerom, posolite i dodajte biber.
Izvadite supuu u zdjelice ili tanire, dodajte komade pastrmke te ukrasite listićima peršuna. Poslužite toplo.
Izvor: kaufland.hr