Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za salatu:
Za skušu:
Za dressing:
Priprema:
1. Oljuštite mrkve i isjecite ih na polovine, po dužini. Blanširajte ih u kipućoj vodi 2 minuta. Nakon toga ih odmah isperite hladnom vodom. Očistite boraniju i blanširajte na isti način kao i mrkvu. Oštrim nožem napravite male krstaste proreze na gornjoj strani paradajza. Stavite ih u kipuću vodu oko 10 sekundi. lzvadite ih i zalijte hladnom vodom. Oljuštite ih.
2. Za dressing pomiješajte sirće i senf pa posolite. Dodajte u blagom mlazu ulje, miješajući energično dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte med i promiješajte.
3. Očistite ribu od kostiju i kože. Isjeckajte meso ribe na komadiće i pomiješajte je sa pavlakom. Dodajte 1 iscijeđen kapar. Promiješajte.
4. Oljuštite krastavac i uz pomoć ljuštilice isjecite ga na trake. Postavite po dvije trake krastavca jednu preko druge. U jedan kraj stavite po nekoliko strukova rukole i 1-2 lista zelene salate. Preko stavite smjesu od ribe i urolajte.
5. Prelijte sa 4 s.k. dressinga mrkvu i boraniju, te promiješajte. Propržite oko 1 min.oljušten paradajz u tiganju sa malo maslinovog ulja.
6. Stavite po dvije rolnice uspravno u činiju, u vidu linije. Poređajte povrće oko rolnica i
prelijte sa malo dressinga.
Savjet za vino: Bijelo vino šardone iz Južne Afrike. Južnoafrička vina sazrevaju u hrastovim bačvama, i upravo se zato njihov ukus preporučuje za ovo predjelo.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen