Svježe rolnice od dimljene skuše i krastavca by 24Kitchen

by | 24 Juna, 2013

Sastojci:
Za salatu:

  • 6 mrkvi
  • 150 g svježe boranije
  • 12 mini paradajza ovalnog oblika

Za skušu:

  • 1 dimljena skuša
  • 8 kašika tečne pavlake
  • 1 kašika kapra
  • 1 krastavac
  • 1 mini zelena salata ili samo unutrašnji listovi salate
  • 8 strukova rukole

Za dressing:

  • 50 ml bijelog vinskog sirćeta
  • 2 kašičice senfa sa začinima
  • 160 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašičice meda

Priprema:

1. Oljuštite mrkve i isjecite ih na polovine, po dužini. Blanširajte ih u kipućoj vodi 2 minuta. Nakon toga ih odmah isperite hladnom vodom. Očistite boraniju i blanširajte na isti način kao i mrkvu. Oštrim nožem napravite male krstaste proreze na gornjoj strani paradajza. Stavite ih u kipuću vodu oko 10 sekundi. lzvadite ih i zalijte hladnom vodom. Oljuštite ih.
2. Za dressing pomiješajte sirće i senf pa posolite. Dodajte u blagom mlazu ulje, miješajući energično dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte med i promiješajte.
3. Očistite ribu od kostiju i kože. Isjeckajte meso ribe na komadiće i pomiješajte je sa pavlakom. Dodajte 1 iscijeđen kapar. Promiješajte.
4. Oljuštite krastavac i uz pomoć ljuštilice isjecite ga na trake. Postavite po dvije trake krastavca jednu preko druge. U jedan kraj stavite po nekoliko strukova rukole i 1-2 lista zelene salate. Preko stavite smjesu od ribe i urolajte.
5. Prelijte sa 4 s.k. dressinga mrkvu i boraniju, te promiješajte. Propržite oko 1 min.oljušten paradajz u tiganju sa malo maslinovog ulja.
6. Stavite po dvije rolnice uspravno u činiju, u vidu linije. Poređajte povrće oko rolnica i
prelijte sa malo dressinga.

Savjet za vino: Bijelo vino šardone iz Južne Afrike. Južnoafrička vina sazrevaju u hrastovim bačvama, i upravo se zato njihov ukus preporučuje za ovo predjelo.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen