Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1/2 pakovanja tost hljeba
4 čena bijelog luka
250 g dimljenog lososa
50 g tunjevine iz konzerve
1 manja glavica crvenog luka
100 g majoneze
100 g putera
100 g mariniranih šampinjona
2 kisele paprike
1 glavica zelene salate
mješavina začina, biber
Priprema:
1. Tost hljeb ispeći, a potom dijagonalno presjeći napola kako bi se dobili trouglovi.
2. Majonezu i puter pjenasto umutiti. Zelenu salatu oprati, te listove iskidati na manje komade.
3. Papriku i dimljeni losos isjeći na rezance.
4. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i dobro ocijediti, crveni luk i marinirane šampinjone što sitnije isjeckati.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti smjesu od majoneze, tunjevinu, crveni luk i šampinjone. Dodati začine po ukusu i polako promiješati.
6. Trouglove tost hljeba natrljati bijelim lukom i premazati sa malo pripremljenog fila. Odozgo staviti list zelene salate, malo kisele paprike i dimljenog lososa.
Izvor: Dobra Hrana