Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g svježih krastavca
500 ml kiselog mlijeka
50-80 ml maslinovog ulja
1/2 veze svježeg kopra
40-50 g mljevenih oraha
4 čena bijelog luka
so, biber
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti kiselo mlijeko, maslinovo ulje i orahe, pa sve začiniti po ukusu.
2. Zatim, dodati sitno sjeckane krastavce, bijeli luk i kopar.
3. Sve sjediniti, poklopiti i ostaviti da se dobro ohladi.
4. Služiti dobro rashlađeno i dekorisati prema ukusu.
Savjet: Ako je za vaš ukus čorba previše gusta, možete je razrediti hladnom vodom kako bi postigli željenu gustinu.