Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti bijelo brašno, palentu i prašak za pecivo pa dodati omekšao margarin i malo soli po ukusu.
2. Potom dodati nekoliko kašika vode da bi se umijesilo glatko tijesto.
Fil:
1. Suhi vrat i crvenu papriku isheći na trake.
2. Umutiti jaja, pavlaku za kuhanje, parmezan i začine po ukusu.
Finalni postupak:
1. Umješeno tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Kalup za tart nauljiti i posuti brašnom a zatim dno i bočne stranice obložiti tijestom.
3. Tijesto preliti umućenom smjesom od jaja, a potom rasporediti suhi vrat i papriku. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept