Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Praziluk, mocarelu i slaninu isjeći na kockice, a mrkvu izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti slaninu, dodati praziluk i mrkvu pa sve zajedno pržiti dok povrće ne omekša.
3. Posebno u odgovarajućoj posudi umutiti jaja, parmezan, mileram i krem sir. Dodati malo bosiljka i soli po ukusu.
4. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm a zatim pomoću okruglog zupčastog noža isjeći kocke veličine 12×12 cm.
5. Manje okrugle kalupe za tart nauljiti te u svaki staviti po kocku lisnatog tijesta. Preko tijesta sipati malo fila od sira, a zatim rasporediti prženo povrće sa slaninom i odozgo posuti mocarelom.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana