Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Mrkvu, crni luk i papriku očistiti i isjeći na kockice, a filete soma na krupnije kocke. Ljutu papričicu i bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. U dublju šerpu sipati vodu, dodati pasulj i ostaviti da proključa. Zatim ga procijediti i naliti toplom vodom, dodati mrkvu, lovorov list, polovinu crnog i bijelog luka te poklopiti i kuhati dok pasulj ne omekša.
3. Posebno na malo ulja propržiti preostali crni i bijeli luk, a potom dodati ljutu i slatku papriku te i njih kratko propržiti. Dodati izmiksani pelat paradajza i nastaviti s dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju. U gotov umak dodati mljevenu papriku i začine po ukusu.
4. Omekšao pasulj s povrćem procijediti i pomiješati s pripremljenim umakom.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smjesu, naliti tečnošću u kojoj se pasulj kuhao da ogrezne i odozgo utisnuti filete soma. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana