Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Isjeckajte slaninu na sitne kockice i zapržite je u tiganju na jakoj vatri sa malo ulja. Poslije ocijedite kockice na kuhinjskom ubrusu.
2. Sipajte u prvoj činiji obje vrste brašna, prašak za pecivo, šećer i kejdžun začin. Promiješajte.
3. U drugoj činiji pomiješajte jaja, ulje, mlijeko (umjesto svježeg mlijeka možete koristiti i ređe kiselo mlijeko) i javorov sirup, koji možete zamijeniti medom.
4. Dodajte suhe sastojke u tečne i pažljivo promiješajte.
5. Dodajte komadiće slanine, kukuruz i narendani čedar, ali sačuvajte malo sira da pospete na kraju. Promiješajte.
6. Namažite uljem okrugli pleh ili tiganj, sipajte smjesu za hleb u nju. Pritisnite i poravnajte smjesu. Pospite malo čedar sira. Pecite hleb na 180 stepeni, 25 minuta.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen