Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci
1 kg tikvica
500 g mrkve
2 paradajza
4 kašike maslaca
2 kašike brašna
2 dl kisele pavlake
1 kašika sitno sjeckanog kopra
1 kašičica suhog začina
so (po ukusu)
Priprema
Oprane tikvice oljuštite i izvadite im sredinu. Očišćenu mrkvu izrendajte, dodajte sitno sjeckanu sredinu od tikvica, oljušten i isečen paradajz, suhi začin i sjeckani kopar. Ovim filom napunite izdubljene tikvice.
Vatrostalni sud premažite maslacem, poredajte tikvice, prelijte tankom zaprškom i nalijte toplom vodom ili još bolje supom. Kuhajte na umjerenoj temparaturi oko 40 minuta da tikvice omekšaju, a voda ispari. Prije služenja pruhelite kiselom pavlakom.
Izvor: recepti.zena.blic.rs Foto: Thinkstock