Tikvice sa tunjevinom

by | 23 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 4 jajeta
  • 150 g brašna
  • 1 konzerva tunjevine
  • 2 mrkve
  • 80 g majoneza
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 50 g zelenih maslina bez koštica
  • 1/4 praziluka
  • 2 dl tartar sosa
  • mješavina začina
  • ulje, so

Priprema:

1. Tikvicama odsjeći vrhove pa ih pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Potom ih posoliti i ostaviti da omekšaju.
2. Omekšale tikvice uvaljati u brašno, zatim u umućena 2 jajeta te jedan po jedan list pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Vaditi ih na papirnu salvetu kako bi upila suvišnu masnoću i prekriti krpom da omekšaju.
3. Mrkvu i jaja obariti i izrendati na krupno rende.
4. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od suvišne masnoće, a kisele krastavce, masline i praziluk što sitnije isjeckati.
5. Sjediniti tunjevinu, krastavce, praziluk, masline, mrkvu, jaja i majonez. Dodati začine po ukusu i promiješati.
6. Svaki list pohovane tikvice premazati sa malo pripremljenog fila pa ga urolovati i pričvrstiti čačkalicom.
7. Rolovane tikvice preliti tartar sosom.

Izvor: Dobra hrana