![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvicama odsjeći vrhove pa ih pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Potom ih posoliti i ostaviti da omekšaju.
2. Omekšale tikvice uvaljati u brašno, zatim u umućena 2 jajeta te jedan po jedan list pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Vaditi ih na papirnu salvetu kako bi upila suvišnu masnoću i prekriti krpom da omekšaju.
3. Mrkvu i jaja obariti i izrendati na krupno rende.
4. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od suvišne masnoće, a kisele krastavce, masline i praziluk što sitnije isjeckati.
5. Sjediniti tunjevinu, krastavce, praziluk, masline, mrkvu, jaja i majonez. Dodati začine po ukusu i promiješati.
6. Svaki list pohovane tikvice premazati sa malo pripremljenog fila pa ga urolovati i pričvrstiti čačkalicom.
7. Rolovane tikvice preliti tartar sosom.
Izvor: Dobra hrana